Gotu Kola
Gotu Kola
Our Score
Click to rate this post!
[Total: Average: ]

Gotu Kola to wieloletnia roślina pnąca, rosnąca w zbiornikach wodnych lub w ich pobliżu, spotykana w tropikalnych rejonach Południowej i Środkowej Afryki, na Madagaskarze oraz krajach Azji.

Roślina Gotu Kola od stuleci jest wykorzystywana w medycynie ludowej, a nazywają ją „pokarmem dla mózgu” lub „zlelem pamięci”

Uwodniono, że Gotu Kola ma zadziwiające działanie na funkcje kory mózgowej, która odpowiada za świadomość, percepcję, pamięć, zdolności myślowe, intelekt i czynności mózgowe. Rezultaty badań działania gotu kola potwierdzają polepszenie się ogólnych zdolności, koncentracji uwagi, zwiększenie skupienia, polepszenie pamięci. Badania wykazały, że gotu kola korzystnie wpływa na niektóre składniki krwi. Zauważalne jest

bioxelan big2 Gotu Kola

znaczne zwiększenie się poziomu hemoglobiny i stabilizacja poziomu cukru we krwi. Uważa się, że właśnie zdolność gotu kola do zmiany poziomu cukru we krwi warunkuje efekt poprawy pamięci.

Stosowanie gotu kola sprzyja zmniejszeniu występowania symptomów depresji. Preparat działa uspokajająco w stanach zaburzeń lękowych, można go stosować także przy zaburzeniach snu.
Gotu Kola przyczynia się do wzmacnia żyły, regenerując tkankę łączną w przestrzeniach międzykomórkowych oraz obniżenia przepuszczalności naczyń krwionośnych.

Gotu Kola pomaga także w przyspieszeniu gojenia się ran, co związane jest z obecnością w roślinie saponin, które stymulują mitozę, a tym samym przyspieszają proces narastania tkanki w miejscach, w których skupiła się infekcja, takich jak rany i wrzody, stymulują syntezę lipidów i protein niezbędnych dla zdrowia skóry. Makroelementy: wapń i fosfor uzupełniają działanie gotu kola. Wapń normalizuje pobudzenie tkanki nerwowej i kurczliwość mięśni, aktywizuje szereg enzymów i hormonów, fosfor zaś pełni funkcje strukturalne, bierze udział w procesach wzrostu i podziału komórek.

Gotu Kola działa wspomagająco przy:

• pogorszeniu się pamięci;

• syndromie chronicznego przemęczenia, nerwo-zach, depresji;

>>>>  Ile mleka w mleku?

Poprzedni artykułGorczyca
Następny artykułIdealna waga- marzenie wielu z nas
Marzena Wielgus
Blog prowadzony jest przez młodą dietetyczkę, pasjonatkę zdrowego stylu życia i matkę, jak sama Autorka o sobie pisze. Jej energia, pasja i twórcze nastawienie do kreowania intrygującej przestrzeni blogowej mogą imponować. Kobieta zamieszcza przepisy na zdrowe potrawy, które świetnie wpływają zarówno na ciało, jak i na ducha. Z perspektywy fachowca i praktyka w sposób wyczerpujący, a zarazem wyjątkowo lekki opisuje różnego rodzaju recenzje, które poleca swoim Czytelnikom. Najprawdziwsza pasjonatka, którzy posiadaja inklinacje i wyjątkowe zacięcie do prowadzenia zdrowego stylu życia, sprawiającego, że najzwyczajniej w świecie jest szczęśliwym człowiekim, który najwyraźniej spełniają się w tym, co robi. Zdołała przy tym zgromadzić wierne grono czytelników, składające się z osób, które również pragną zadbać o swoje ciało, a także samopoczucie – wiadomo przecież, że człowiek jest jednością psychosomatyczną i wszystkie sfery, w zakresie których funkcjonuje, muszą być poukładane. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę i swoją wiedzą pragną w bardzo przystępny sposób dzielić się z innymi. Najważniejsze jest jednak, że sposób, w jaki żyje potrafi zachwycić i skłonić do tego, aby wziął sprawy w swoje ręce i zrobił dla siebie coś dobrego.